Thursday, June 7, 2012

manusia hanya merancang, Allah yang menjayakan


salam

     hati rasa sedih jugak. kebetulan minggu depan 10 jun da mula final exam. banyak yang kena study dengan carry mark yang tak berapa memberansangkan. nak dijadikan pulak, laptop beserta gadjet yang lain hilang tatkala amat memerlukan untuk study. kekadang rasa sedih, kekadang rasa marah, tapi bila difikirkan balik. kenapa nak rasa marah. benda nak jadi, benda dah Allah tentukan akan terjadi. manusia tiada kuasa untuk menghalang. kalau Allah kata 'kun'( jadilah), maka faya kun (jadilah ia). bila merenung sendirian, mula berfikir, bila tak yakin dengan kuasa Allah, itu yang menjadikan diri semakin resah, marah, geram, sedih, takut. Allah dah tetapkan rezeki, jodoh ajal kita dari sebelum terjadinya kita lagi. Yakin dengan Allah, insyaAllah hati selalu gembira.

    nak dijadikan cerita, terbaca pasal post harga hantaran perkahwinan macam hal hantaran perkahwinan, marah kalau pasangan letak mahal2, lain tarafa pendidikan lain harga, kenapa nak marah. kalau betul dia itu jodoh, letak mahal mana pun, Allah akan bantu bagi dapat jugak. murah macammana pun, kalau bukan jodoh, x dapat jugak. lagi satu, kalau betul nak dilansungkan hajat tu, selalunya diletakkan yag boleh ditangung, kalau letak sampai x boleh tanggung tu, faham2 la maksud tersirat dia

teringat apa ayah kata, kalau bukan rezeki kita, sampai kat mulut da pun terjatuh ke lantai. kalau bukan hak kita satu benda tu, tak akan dapat kat kita. perancangan Allah da lengkap da. redha selalu.

dalam Quran pun dah kata,

dan ketika Tuhan kamu memberitahu demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur nescaya Aku akan tambahkan nikmatKu kepada kamu, dan demi sesungguhnya, jika kamu kufur ingkar, sesungguhnya azabKu amatlah keras” [Ibrahim 14: 7].

makanya, dalam hidup ni, kena selalu redha dan syukur dengan nikmat yang ada. kita marah sebab barang hilang, tapi kita syukur tak dengan barang yang kita ada?

No comments: