Friday, December 2, 2011

kita sembah kaabah ka?

salam

lama x update  apa apa. ni ada cerita yang baru dengaq. logik gak analogi dia.kisah dia sapai

Kenapa Umat Islam 'Sembah' Kaabah?

Satu hari di majlis hi-tea Inter Faith Gathering di sebuah restoran mamak……

Missionary : Mengapa orang Islam, dia sembah kotak hitam ?

Pendakwah : Salah tu. Umat Islam sembah ALLAH bukan kotak hitam.

Missionary : Bukankah orang Islam sembah menghadap ke Kaabah,
satu kotak berwarna hitam ?
Apakah ALLAH itu dalam Kaabah ?

Belum sempat pendakwah menjawab ….
Handphone N95 missionary berbunyi ….. 
Missonary menjawab panggilan telefonnya ….
Pendakwah sabar menanti …..
Setelah Missionary selesai menjawab panggilan di N95-nya,
dia merenung kepada Pendakwah ….
Pendakwah tersenyum ….

Missionary : Mengapa tersenyum ?
Bila awak hendak jawab soalan saya ?

Pendakwah : Erm … perlukah saya menjawab soalan awak ?

Missionary : Awak tak ada jawapan ?

Pendakwah : Bukan itu maksud saya.
Tadi saya cuba gunakan teori yang awak gunakan untuk membuat soalan yang awak ajukan kepada saya.
Saya dapati awak kurang siuman.

Missionary : Mengapa awak caka begitu ?

Pendakwah : Tadi saya lihat awak bercakap seorang diri,
ketawa dan tersenyum seorang diri. Dan awak mencium handphone tu sambil cakap
“I love you mom” …

Missionary : Saya bukan cakap seorang diri.
Saya bercakap dengan emak saya.
Dia yang telefon saya tadi.

Pendakwah : Mana ada emak awak. Saya tak nampak pun emak awak.

Missionary : Emak saya di Penang. Dia telefon saya, saya jawab gunakan telefon.
Apa masalahnya ?
(Nada suara Missionary semakin tinggi dan marah).
Takkan itu pun awak tak boleh hendak fikir ?

Pendakwah : Boleh saya tengok handphone awak ?

Missionary menghulurkan N95nya kepada Pendakwah.
Pendakwah mengambi N95 tersebut….. Pendakwah membelek-belek N95 tersebut ….
Pendakwah menggooncang-goncang N95 tersebut sambil mengetuk-ngetuk N95 tersebut ke muka meja …
Lantas …. Pendakwah menghempaskan sekuat hati N95 tersebut ke lantai …..
bersepaiiiiiiiiii …..

Merah padam muka Missionary menahan marah.

Pendakwah merenung muka Missionary sambil tersenyum ….

Pendakwah : Mana emak awak ? Saya tengok tak da pun.
Saya pecahkan handphone ni pun tak da emak awak dalam handphone.

Missionary : MENGAPA AWAK NI BODOH SANGAT ?
Teknologi komunikasi sudah maju. Kita boleh berhubung jarak jauh menggunakan talian telefon dan teknologi wireless.
Awak tak guna otakkah ?

Pendakwah : Alhamdulillah (sambil tersenyum)
…. Begitu juga halnya dengan ALLAH. Umat Islam menyembah menghadap Kaabah,
bukan bermakna umat Islam menyembah Kaabah.
Tetapi umat Islam menyembah atas arahan ALLAH. ALLAH mengarahkan umat Islam untuk sembahyang, kena menghadap Kaabah.
Ini juga bukan bermakna ALLAH itu ada dalam Kaabah.

Begitu juga dengan awak dan telefon.
Emak awak menelefon awak menggunakan handphone Nokia N95,
ini bukan bermakna emak awak ada dalam N95 tu.
Tetapi Syarikat telekomunikasi menetapkan peraturan, kalau hendak cakap dengan emak melalui telefon kena dail nombor awak,
barulah talian akan bersambung antara awak dan emak awak,
dan awak boleh berbual melalui N95 walaupun emak awak tiada dalam handphone tu.

Kemudian Pendakwah bangkit dari kerusinya,
mengeluarkan wallet, dan menghulurkan RM 1500 kepada Missionary …
"Nah, ini duit untuk awak beli N95 yang baru …."
Pendakwah terus meninggalkan Missionary yang masih kelihatan confuse ….
Mungkin dia bingung. Bingung kerana Islam mempunyai jawapan kepada segala persoalan berbanding agamanya ……


Friday, October 14, 2011

masa di depan atau masa depan?

salam

dewasa ini, ,terasa diri bagai tiada arah tuju..hahha. bukannya apa, rasa macam ada sesuatu yang tak berapa nak sedap hati. bukan nak kata tak bersyukur dalat masuk universiti, dapat kos yang kena dengan lane yang nak , tapi sebenarnya diri sendiri tak tau apa sebab rasa macam tak berapa nak nampak masa depan. kos yang aku ambil ni nampak macam kos yang umum.

tetapi,

terima kasih kepada ayahku yang berjaya mencelikkan dan mencuci mata aku yang penuh ngan taik mata ni menampakkan aku mana cabang kerja yang mungkin akan aku tempuhi. rupanya, sebab aku tak berapa nampak apa yang akan aku kerja nanti adalah sebab terlalu besar sangat cabang pekerjaan untuk kos aku ni.  tak yah kata paa la pasaipa aku tak boleh nampak masa depan. hik hik hk. jadi setelah hampir sebulan di terengganu ni, banyak jugak yang belajaq, banyak jugak yang telah difahami. bab akademik tu, lega jugakla masuk asasi dulu, banyak yang sama ja ngan asasi, jadi tak la rasa kekok sangat. itu ja la nak membebel. tak dak point pun sebab dok kalut buat benda lain. muahah. peace.

Friday, September 30, 2011

wise and dumb??


salam

tajuk kali ini adalah tajuk yang AMAT MEMBOSANKAN. makanya ini adalah peringatan awal. kepada sesiapa yang nak teruskan membaca, BACA ATAS RISIKO ANDA SENDIRI..kihkihkih

ok, mula.

fikir dulu....
macamni, bila umur sampai tahap tak dapat tiket harga kanak-kanak lagi ni, kita akan nampak banyak benda berubah. tak percaya? rasa sama ja semua? ok..contoh 1

#1 masa kecik dulu, ada kisah tak kalau pakai baju yang busuk pi jumpa kengkawan?
#2 masa kecik dulu, nak lintas jalan ada tengok kanan kiri x?
#3 masa kecik dulu, kalau main meriam ada fikir apa benda buruk yang boleh jadi x??

hehe , apa punya contoh. apa pun, yang nak disampaikan adalah, bila da meningkat dewasa ni, hidup banyak terdedah kepada perkara yang lebih berat seperti politik, isu semasa, hal ehwal negara dan luar negara. dan macam-macam lagi. bab lain tu tak berapa nak kisah sangat. tapi bab politik ni, kekadang bila baca apa yang orang tulis atau sekadar pi lepak kedai kopi pun cukuplah. aci lawan tengok, (teringat mak,) tak habis-habis nak cakap pasal polituk sampai ada yang hampir bergaduh. ni nak habaq mai, kalau tau sikit ja pasai satu benda tu, jangan cakap. kalau tak tau kepala sampai ekor satu benda tu, jangan cakap, kalau tau suara kita cakap ni tak boleh bawak perubahan apa pun pada negara, jangan bising. mudah ja. bukan la nak kata aku ni hebat dalam politik apa segala, tapi, cukupla orang atas berbalah apa semua. kita ni dengaq dan ikut apa yang patut sudah la.

ni kalau aku kata macamni ada pulak yang akan kata?


    mamat ni konpom pro-kerajaan.
         eh bro, kami punya mulut punya suka la nak kat apa pun.
                apahal plak tak boleh nak bersuara, dalam Islam pun digalakkan uintuk menyuarakan pendapat...


 dan ada lagi la pelbagai soalan dan tohmahan dan tujahan berserta rangkaian pedih menusuk kalbu, merasuk jiwa,,...(teater jap).

tau aku nak jawab apa?
#1 saya bukan pro kerajaan, saya bukan pro pembangkang. saya neutral. yang betul saya kata betul, yang salah saya kata salah. as simple as that. 


#2 bro punya mulut, bro punya suka ya nak cakap apa? apa macam kalau bro punya mulut yang tak reti nak tutup tu kena titik sampai tak boleh nak cakap da? hidup kita kalau bermasyarakat ni, kita kena faham, rambut sama hitam, hati lain lain. tak semua orang satu kepala dengan kita. kena jugak jaga hati dan perasaan orang lain. benda macam ni kalau nak bincang atau nak cakap tak ada masalah, tapi fikirkan jugak apa kesannya yang akan berlaku kalau dicakapkan. sejauh mana fakta yang kita keluarkan. kalau orang tanya dari mana tau ni nak jawab apa? nak kata DEPA YANG HABAQ? sapa depa tu?? ingat jugak. cakap bukan boleh sebarang cakap. tak lupa juga, apa yang kita cakap tu, melambangkan peribadi kita. kalau dok heboh pasal hal peribadi orang, yb ni ada duit banyak ni, datok ni rumah berjuta apa semua, orang nampak kita ni jenis macammana. nak ka orang kenal kita dengan sifat yang macam tu? dari x dak dosa, kering da dapat dosa sebab mengumpat orang. nak cakap bab mengumpat ni kena buat post lain. tak pun dengaq ceramah ustaz kazim bab mengumpat. banyak cabang mengumpat ni.

#3 islam pun menggalakkan umatnya bersuara? benar. sokong sangat. tak kata salah. tapi jangan ambil separuh ja. asal islam kata boleh bersuara, cakap sepanjang  masa. islam itu indah, islam da tetapkan , ada bagi panduan siap tentang tatacara bersuara. kena hormati orang lain, bukan benda yang lagha, bukan benda yang tak tahu kebenarannya, tidak menyentuh hal peribadi orang lain dan banyak lagi la. jangan jadikan sebab islamkan memberikan hak untuk bersuara, ambil yang tu ja. kaedah untuk bersuara yang diajar oleh islam tolak tepi. jangan macam ni.

kalau semua orang nak bersuara, tapi tak ada yang nak mendengar, apa hasilnya? jadi, senang cakap, kalau tau sikit jangan cakap. elok diam dari bercakap. itu kata pujangga arab. " sebaik baik percakapan adalah yang pendek dan benar" kalau bahasa inggeris pulak, '  the difference between smart person and wise person is smart person know everything and talk, but wise person know everything and know when to talk ." faham kan? hidup kita mudah, Islam dah berikan kita petunjuk, panduan untuk jalani hidup yang sempurna. kenapa perlu kita ikut emosi sangat. jadi, lain kali, kalau nak cakap, fikirkan dulu..

Wednesday, September 28, 2011

saya mahasiswa....

salam

lama beno tak melawat. almaklumla, sibuk dengan benda lain, dengan internet pun da macam siput (tak boleh sebut) , makanya masa ni la baru nak lapang sikit nak menulis..''

baik, pada tanggal 4-09-2011, maka bergeraklah aku dari negeri jelapang padi ke negeri batu bersurat...haha, skema, dapat tawaran di UniSZA. asal tesl, dapat english. jadi la, asalkan sama bidang lagi. sekarang aku di sini la. ngaji english, ada jugak kelas bm aku masuk. pi mai pi mai, da dekat sebulan aku di sini, belajaq macam biasa. aku bawak moto da. hehe, senang sikit nak ke kelas. apa benda nak cerita, x banyak sangat yang menarik. sama ja la memana pun kalau ngaji kat universiti, sama ja. cuma suasana sini x la macam uitm dulu. senang cakap, tempat aku ni memang tempat belajar. no joli-joli k..

amacam? macho x..

ada yang kenal ke dalam gambaq ni?

aku yang mana? yang BESO tu...




Tuesday, August 30, 2011

raya dah datang.....

salam

MEMULA sekali nak cakap adalah rasa syukur kerana masih dapat peluang melengkapkan puasa ramadhan selengkapnya pada tahun ini. tak ada sebarang keuzuran. da nak raya da.

kemudian, pasal nak raya, suka jugak nak teringat balik zaman sekarang punya raya dengan dulu. tak tau nak kata la kalau apa yang dirasakan ni agak berbeza tapi inilah apa yang aku rasa.  ingatkah anda?

#1

kalau nak raya, mesti semua benda kena baru, baju melayu baru, karut baru ( nak yang ada lampu) , jam baru, langsir baru. semua la kata..

tapii....

sekarang ni dah tak kisah. asalkan tak koyak, bersih zahir pandangan cukup la. tak terasa pun nak beli yang baru

#2

malam raya konpom tido lambat sebab seronok dok bersiap rumah, buat ketupat, main meriam, mercun dan segala benda berkaitan dengan bahan letupan..kira malam raya ni meriah la.

tapii...

sekarang ni dah macam biasa. x dak nak cat rumah da. kemaskan apa yang patut saja. habis kuat sangat, ubah perabot ja. setel.

#3

kalau raya, kat tv mesti ada circus tayang kat tv. dan disitulah tempat kanak-kanak dan remaja melepak bila ada orang datang ke rumah. haha

tapi...

sekarang dah tak dak da. pelik juga kenapa takdak. mungkin nak suruh bebebudak pi sembang ngan ahli keluarga yang lain kit..

jadi tak banyak pun nak cerita hanya terkenang nostalgia raya dahulu dan sekarang. dah tak rasa da meriah macam dulu. rasa ramadhan lagi meriah. ya la kan, memalam sampai pukul berapa dengan terawih dan tadarus memalam. kang ni, kul 10 malam da senyap da masjid. biasa lah. masa pun da berubah. macam iklan tabloid paper apa ntah,, ' zaman dah berubah, dunia dah maju'..heh heh. harap berubah dan maju pun, tak la agama dan adat bangsa ditinggalkan di belakang k..

apapun, nak ambil kesempatan ini untuk mengucapkan

SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI. MAAF ZAHIR DAN BATIN.

SALAM LEBARAN 2011

P/S: raya ni terasa sangat sunyinya...



Sunday, August 21, 2011

kanak-kanak zaman millennium..

salam

ramadhan da sampai ke suku ketiga, dijauhkan dari azab kubur. insyaAllah kita sahut seruan dan rebut peluang yang dikurniakanNya ini.

ok,  back to the point,  apa yang nak kata adalah, pasai kanak-kanak zaman millennium ni. buat cara list la senang no.

#1

kanak-kanak zaman kita, petang-petang, mesti keluar rumah, jumpa kengkawan, main di luar. POLICE ENTRY, ULONG@GALAH PANJANG@ TUI,  ACI LIGAN DUDUK, TUJU KASUT, TAKRAW, BOLA SEPAK, ROUNDERS, MAIN AIR LONGKANG, WAU, MANDI HUJAN, DSB...


  tapi...




  kanak kanak sekarang, balik ja sekolah, terperap dalam rumah, MAIN XBOX@PS1/2/3, TENGOK MOVIE, FACEBOOK, TWITTER, dan sama waktu dengannya,  CHATTING, DSB.

                        nampak beza tu....

#2

kanak-kanak zaman kita, kalau dekat sekolah, masa nak balik, tunggu bas atau sesapa datang ambil, main LOMPAT TIKUS, TIANG-TIANG, TUDUNG TIN, PEPSI COLA, PIJAK KAKI(lupa nama apa, yang berdiri dalam bulatan, pijak kaki kawan tu)  , ICE WATER, senang cakap permainan yang berpeluh la.

tapi...

kanak kanak sekarang, habis ja sekolah, tak ada benda len da, terus pegang henpon, mesej apa segala,(sekolah boleh bawak henpon da ek sekarang)..

#3

kanak-kanak zaman kita, senang cakap,  BELEMOIH...(tak  kemas @ selekeh bagi yang tak faham)

tapi...


kanak-kanak zaman sekarang, baru darjah 4/5/6, tapi da macam budak U punya makeup..(tapi budak laki sama ja , banyak yang salah fesyen, pening) 


#4

kanak -kanak zaman kita, haha benda common, nampak sapa yang tua sikit ja,, otomatik, ABANG, KAK, PAKCIK, MAKCIK.. bahasakan diri  SAYA.

tapi...


kanak-kanak sekarang bedal sama ja. AKU. dengan x dak adabnya bercakap. (tak semua, tapi majoriti)

dan ada banyak lagi contoh yang lain yang rasa hampa pun nampak apa bezanya. bukan nak salahkan siapa, tapi ajak tengok la no, kalau yang matang, tak cuba bentuk balik adik-adik ni, bayangkan la masa depan macammana, kita yang akan tua kedepan, dan depa yang akan dewasa kedepan, macammana perilaku depa kat kita..



Sunday, August 14, 2011

banyak duit bang...

salam

punya sesak nak beli makanan., muka lapaq ja semua
ramadhan da hampir sampai separuh umur. alhamdulillah, berjaya harungi ramadhan kali ini dengan sempurna. apa yang bestnya ramadhan kali ni adalah aku pi bazaar ramadhan sekali ja. tu pun sebab da x ada barang dapur nak masak untuk berbuka. tapi apa yang aku perasan dalam suasana kalut bazaar, ramai yang berbelanja tak ingat dunia dah. mana tak nya, sekali beli, penuh 10 jari memegang plastik. Jadi, aku cuba nak sangka baik, ada adik beradik ramai atau ada tetamu datang rumah la tu. itu yang beli banyak. kalau yang begitu lah, kalau yang tidak..hehe.tapi apa yang pasti, ramai yang beli ikut nafsu makan. ye la, lapaq punya pasai, semua nampak sedap. air kolah kat masjid pun nampak sedap semacam. tapi kekadang aku terfikir, bila masuk masa nak bukak puasa ja, ramai kalut, macam masa untuk bukak puasa tu hanya 3 minit selepas azan saja. lagi 30 minit nak berbuka da siap tunggu depan meja. (kes berhidang tu lain)  apa nak kalut, makan sikit ja dulu, kendian cuba pi sembahyang dulu. kan mudah tu. pas sembahyang melantak la. apa nak susah kan.

itu bab makan, yang bab berbelanja ni pulak, haha, sepanjang separuh pertama ramadhan, baru puasa ke 3, da pasang lagu raya da di kedai, orang pun da kalut beli baju raya. kenapa niii wehh???? pakcik makcik  abang kakak ni sebenarnya nak puasa ka nak raya. seriously, raya bukan bermakna semua kena baru, yang pastinya bersih. bukannya wajib beli baju raya. bukan nak kata kat orang, yang cakap ni pun sama ja. selalu gak terfikir, beli baju raya ni pakai sat ja pun. ( tempat aku raya tu, sembahyang raya ja. kendian habis). jadi kenapa nak sampai 3-4 pasang baju raya..
yang beli untuk anak yatim...Alhamdulillah
membazir ja. tapi kalau yang ada function apa ka, memang raya sebulan ka, itu dia punya pasal la. jadi, sebelum nak beli apa2apa untuk raya ni, fikir balik, itu perlu ka mahu. kekadang bley ja pakai yang lama, x salah pun.

jadi, sebelum nak habiskan leteran yang memang membosankan ni, ada satu post dari group Unisza, agak menarik dan membuat aku terasa kena batang hidung..harap enjoy semua.

         KISAH RM 1 DAN RM 50

                                                     

Duit RM1 telah bertemu dengan RM50 dan bertanya: " Oit,lama tak nampak, mana ko pergi?" RM50 menjawab, " Aku pergi merata tempat. Pergi stadium tgk bola, Naik STAR Cruise, gi KK naik AirAsia, lepak One Utama, konsert AF, M'sian Idol..tempat2 cam tuh lah. Eh, ko camner lak?" RM1 menjawab perlahan seraya menunduk, "Hmm..biasa lah.. Balik-balik tempat sama.. surau, masjid, surau... "

faham x apa yg nak disampaikan?







banyak duit bang...

salam

punya sesak nak beli makanan., muka lapaq ja semua
ramadhan da hampir sampai separuh umur. alhamdulillah, berjaya harungi ramadhan kali ini dengan sempurna. apa yang bestnya ramadhan kali ni adalah aku pi bazaar ramadhan sekali ja. tu pun sebab da x ada barang dapur nak masak untuk berbuka. tapi apa yang aku perasan dalam suasana kalut bazaar, ramai yang berbelanja tak ingat dunia dah. mana tak nya, sekali beli, penuh 10 jari memegang plastik. Jadi, aku cuba nak sangka baik, ada adik beradik ramai atau ada tetamu datang rumah la tu. itu yang beli banyak. kalau yang begitu lah, kalau yang tidak..hehe.tapi apa yang pasti, ramai yang beli ikut nafsu makan. ye la, lapaq punya pasai, semua nampak sedap. air kolah kat masjid pun nampak sedap semacam. tapi kekadang aku terfikir, bila masuk masa nak bukak puasa ja, ramai kalut, macam masa untuk bukak puasa tu hanya 3 minit selepas azan saja. lagi 30 minit nak berbuka da siap tunggu depan meja. (kes berhidang tu lain)  apa nak kalut, makan sikit ja dulu, kendian cuba pi sembahyang dulu. kan mudah tu. pas sembahyang melantak la. apa nak susah kan.

itu bab makan, yang bab berbelanja ni pulak, haha, sepanjang separuh pertama ramadhan, baru puasa ke 3, da pasang lagu raya da di kedai, orang pun da kalut beli baju raya. kenapa niii wehh???? pakcik makcik  abang kakak ni sebenarnya nak puasa ka nak raya. seriously, raya bukan bermakna semua kena baru, yang pastinya bersih. bukannya wajib beli baju raya. bukan nak kata kat orang, yang cakap ni pun sama ja. selalu gak terfikir, beli baju raya ni pakai sat ja pun. ( tempat aku raya tu, sembahyang raya ja. kendian habis). jadi kenapa nak sampai 3-4 pasang baju raya..
yang beli untuk anak yatim...Alhamdulillah
membazir ja. tapi kalau yang ada function apa ka, memang raya sebulan ka, itu dia punya pasal la. jadi, sebelum nak beli apa2apa untuk raya ni, fikir balik, itu perlu ka mahu. kekadang bley ja pakai yang lama, x salah pun.

jadi, sebelum nak habiskan leteran yang memang membosankan ni, ada satu post dari group Unisza, agak menarik dan membuat aku terasa kena batang hidung..harap enjoy semua.

         KISAH RM 1 DAN RM 50

                                                     

Duit RM1 telah bertemu dengan RM50 dan bertanya: " Oit,lama tak nampak, mana ko pergi?" RM50 menjawab, " Aku pergi merata tempat. Pergi stadium tgk bola, Naik STAR Cruise, gi KK naik AirAsia, lepak One Utama, konsert AF, M'sian Idol..tempat2 cam tuh lah. Eh, ko camner lak?" RM1 menjawab perlahan seraya menunduk, "Hmm..biasa lah.. Balik-balik tempat sama.. surau, masjid, surau... "

faham x apa yg nak disampaikan?







Tuesday, August 2, 2011

hulamak..gila tensen braderrr......

salam

hulamak. sekali sekala bila imbas balik post bebudak di muka buku ni, (termasuk la aku sekali) bila fikir secara rasionalnya.. pelik pun ada, nak tergelak pun ada. sebagai contoh, pasti anda pun penah nampak atau anda lakukan benda yang sama:

    ' perlu ka kita nk mrh2?hidup dya ikut ska dya la nk wt pa kan..nk aku tnya skali lg?bengang nih!!!!!!!!!'




'makin lama,makin xbley blah je aku tgok...apa nk jadi nih!! -tention-'


dan pelbagai lagi status fb yang menunjukkan emosi anda yang memang tak stabil.


nampak tak..hebat mereka ini. walaupun dalam keadaan marah, atau tensen, sedih, malah apa jua emosi yang berkaitan dengan kemurungan ataupun reaksi berdiam diri, tapi masih boleh ber'facebook. 


dia jadi macam tak real lah kala macamtu punya cerita.  nak gelak pun ada. marah tapi still boleh berfacebook, sedih bagai nak rak, tapi masih boleh mengadap komputer. hebat..jadi sebenarnya, masalah yang dihadapi sampai tak stabil emosi tu sebenarnya bukan teruk mana pun. facebook ni dijadikan tempat untuk mem-buat-terok-kan sesuatu. ni bukan kata kat orang tapi mengingatkan diri sendiri jugak sebab yang dok taip benda alah ni pun buat jugak. asal bukak facebook ja, ada la ayat pasrah dan sama waktu dengannya.


relax macam adik ni kan..hehhe



cuba fikir balik, kita mau ka orang kenal kita dengan asyik dok sedih ja atau asyik dok marah ja kan? kalau buat poll pun kan, bley tau la yang mana akan menang kalau nak mintak undi jenis orang yang anda ingin kenal, antara sedih, marah ngan gembira selalu. hidup ni singkat, gunakanlah untuk beribadah kepad Allah, selalu syukur dengan apa yang ada, dan nikmatilah kehidupan ni sebaiknya. rugi masa wooo kalau asyik dok marah ja, asyik dok sedih ja..ok..









lepak, chill relax redha k...






Saturday, July 30, 2011

ramadhan menjelma.....

salam

klip pok klip pok, da nak masuk da ramadhan. bukan barakah. masa untuk kita sesama jadi tamak.haha, jangan salah paham. bukan taman makan bukak puasa sampai sengkak perut, tercabut habis kancing seluar apa semua, tapi kita kena jadi tamak untuk mengaut limpah rahman dan keampunan yang Allah curahkan sebanyak-banyakknya kepada manusia. kenapa aku suka sangat dengan ramadhan, seperti biasa, ayat pertama konpom sebab ganjaran tu. yang lain adalah pada masa ni la rasa bangga sebab masjid ramai selalu setiap malam. suasana malam tu meriah dengan bacaan al-quran, zikir dan sebagainya. raya ada ka benda ni semua. habis sembahyang raya, habis semua. dekat dengan ramadhan ni, teringat zaman sekolah dulu. bukak la majalah sekolah n terjumpa karya pelajar. agak menarik.memula malas nak tulis sebab banyak sangat. tup-tup ada member tulun tulis da. lega.jadi sesapa kita hayati k..salam ramadhan untuk semua...

Manusia - Eh, dah subuh dah?
Malaikat - bangunlah wahai anak Adam, tunaikan solat subuh mu ....
Syaitan - Alahhhhhh, kejaplah, ngantuk ini...awal lagi nie?.zzzzzzzz

Manusia - Nak makan, laparlah ??
Malaikat - Wahai Anak Adam, mulakanlah dengan Bismillah....
Syaitan - Ahh, tak payahla... dah lapar ini !! mmm..sedapnyaaaa? ..

Manusia - Hari ni nak pakai apa ye?
Malaikat - Wahai anak Adam, pakailah pakaian yang menutup aurat..
Syaitan - Ehh, panaslah, takde style langsung, nampak kampung!!!

Manusia - Alamak, dah lewat!
Malaikat - Bersegeralah wahai manusia , nanti terlewat ke pejabat.....
Syaitan - Ahhh?awal lagi?mmm..aaahh? suruh si X, punchkanlah?

Manusia - Azan sudah kedengaran.. ..
Malaikat - Wahai anak Adam, bersegeralah menunaikan kewajipan
Syaitan - Baru pukul berapa.. rilex lah..awal lagi nieii?.

Manusia - Eh, eh.... tak boleh tengok ini, berdosa...
Malaikat - Wahai anak Adam, alihkanlah pandanganmu, sesungguhnya Allah Maha Melihat dan mengetahui !
Syaitan - Perggghh... best tu... . rugi ooo kalau tak tengok nie..

Manusia - Saudaraku sedang melakukan dosa
Malaikat - Wahai anak Adam, cegahla ia..
Syaitan - Apa kau sibuk? Jangan jaga tepi kain orang, lantaklahh? ..

Manusia - Elok kalau aku sampaikan nasihat ini kepada orang lain
Malaikat - Wahai anak Adam, nasihat-menasihatil ah sesama kamu..
Syaitan - Sendiri pikirlah, semua dah besar, buat apa susah2... pandai2lah?

Manusia - aku telah berdosa..
Malaikat - Wahai anak Adam, bertaubatlah kamu,sesungguhnya Allah Maha Pengampun. .
Syaitan - Tangguhlah dulu, lain kali boleh bertaubat... lagipun muda hanya sekali....rugila. .... (kalau sempatla)

Manusia - Kalau pergi, mesti seronok!
Malaikat - Wahai anak Adam, kakimu ingin melangkah ke jalan yang dimurkai Allah, berpalinglah dari jalan itu ....
Syaitan - Jangan bimbang, tiada sesiapa yang tahu...Jomlahhh?

Manusia - Uuhhh?letihnya arini..tak solat lagi nieee?.
Malaikat - Wahai anak Adam, taatilah Allah dan RasulNYA, kebahagiaan di dunia dan akhirat untukmu. Solat itu wajib bagimu...
Syaitan - Hey anak Adam, ikutilah aku,kebahagiaan di dunia (sahaja) dan kebahagiaan diakhirat (jangan mimpilah!) untukmu....




p/s: terpulanglah kepada kita jalan mana yang kita nak pilih...








Tuesday, July 26, 2011

sepi

salam

kekadang, aku terfikirkan sesuatu. bodoh pun ada, bangang tu lagi la. kita dah tau da apa kesan sesuatu benda tu kalau buat, tapi masih nak buat jugak. kita dah tau kalau kita mula main dengan hati, maksud aku kita da mula nak sayang orang, kita sendiri akan terluka. macam letak pisau yang tajam ataas hati. gerak sikit ja, luka hati tu. bukan tak tau kesan jangak amsa pendek panjang dia. tapi masih nak ambil risiko. betui, kalau hidup tak ambil risiko, tak merasa nikmat sebenar hidup.maslahnya aku tak kuat nak hadapi kenyataan yang benda aku harap sesangat akan hilang macam tu. dan aku tak faham dengan diri aku sendiri. otak kata jangan, sebab otak nampak da apa akan jadi. tapi hati aku?? tubuh aku tetap ikut hati berbanding otak. hasilnya, tekanan. da la sesorang dok kat rumah, dengan tak tau nak buat apa. semua bend aaku buat aku rasa tak kena,. sehinggakan duduk saja pun aku rasa tak kena. aku nak hidup cara hidup. bukan hidup cara mati.memang orang akan kata' huk aloh, benda kecik pun nak buat terok. hidup chill la. yang hang dok buat jiwang terok dah pasai pa. ' well ,satu benda ja aku nak kata. hang mai dok dalam tempat aku, suasana hidup aku, . hang try hidup macammana aku hidup. kalau hang boleh, lepas tu hang mai habaq kat aku macammana nak hidup. hang ngan aku lain cara. saiz pinggang pun da lain. no ic pun da lain. jangan nak anggap hidup orang lain senang macam hang la. bull shit kalau hang boleh survive kalau hang jadi aku.

Friday, July 22, 2011

kenapa hitam???

salam

greeting..baru lepas balik solat jumaat dan teringat kenapa hitam..aku terlupa aku baca di mana ntah tapi ada makhluk Allah ni bertanya;

                       'KENAPA LELAKI SUKA WARNA HITAM?'

jawapan untuk diri aku mudah, simple  dan rasional. alasannya

1) Hitam itu menenangkan
benda ni ada orang pakai untuk tidoq. DAN IA HITAM!!!
     - paling simple  alasan aku nak bagi la. masa hampa semua tido, tutup mata kan. bila tutup mata apa yang hampa nampak? gelap kan? gelap tu HITAM KAN? ada tak orang yang boleh tido dalam keadan cerah benderang. nak pulak kalau lampu yang suluh tu warna merah. boleh tido ka?

2) Hitam itu classy
hitam
nama dia pun da hitam
      - tak percaya, ok, tengok semua benda yanga da dijual di dunia di yang hampa rasa class  kalau ada benda tu. sebagai contoh, aku gunakan gadjet, I-PHONE 4. Warna apakah ia?? blackberry? laptop yang hampa dok guna la ni, keyboard dia warna apa? got that?  semua benda dalam dunia yang cool ni ada warna hitam. islamic sket, BUAH KURMA  warna hitam jugak. (memang ada yang warna lain tapi kita amik majoriti)

3) Hitam itu penyejuk mata.
      - ok. yang ni mungkin kureng memberansangkan sket la. tapi hey, look it at this way,  orang yang badan besar,(aku la tu), konpom-konpom akan pilih hitam sebab warna hitam ni mewujudkan satu illusi yang mengeliminasikan kewujudan kontra spektrum yang akan menampakkan kewujudan sesuatu benda.(apa aku cakap ni) senang kata, hitam ni kan kalau pakai nampak kecik sket.(walaupun tak kecik mana pun.)

4) Hitam itu kemas
shah rukh khan pakai baju hitam pa???
    - yang ni mudah..hampa tau apa itu tuxedo? warna apa tu? cuba bayangkan kalau tuxedo warna pink atau hijau? adakah ia nampak still AWESOME  seperti warna hitam? baju yang chef pakai , kebiasaannya warna putih kan, tapi kalau tukaq hitam? perghhh..macam sifu pun ada.

dan banyak lagi alasan yang menunjukkan universe agree with black. bukan nak memanipulasikan sesuatu tapi fakta. jadi, kalau ada sesiapa lagi yang tertanya kenapa lelaki suka hitam,( kekadang ada jugak pompuan). maka inilah antara alasannya.

Wednesday, July 13, 2011

Friday, July 1, 2011

aku tak sempurna

salam

pertama; aku bukanlah orang yang sempurna, aku cuma lelaki biasa, iman yang kekadang naik, kekadang turun. yang mudah terpengaruh ngan hasutan si tanduk.

kedua: aku tak harapkan orang angkat aku. aku hanya mahu orang tak pijak aku. itu saja. manusia biasa macamaku memang akan lakukan kesalahan

ketiga: aku harap, kalau ada yang nampak aku ok, jangan la musnahkan rasa tenang yang aku rasa. aku tak kacau orang dan aku harap orang tak kacau aku, kalau yang penah aku kacau, aku mintak maaf dan kalau bley jom kita setel.

entry:

entah la nak cakap sal apa. yang aku pasti aku dan mungkin ada yang sokong ngan aku, kita sebagai manusia ni tak sempurna. jadi tak perlulah nak sangka buruk kat orang. mungkin seseorang tu pernah lakukan kesalahan pada masa lampau, jadi tak bermakna dia masih buat kesalahan yang sama sampai skang. mungkin dia telah bertaubat dengan taubat nasuha. sapa tau. dia ada jugak buat taubat, kita? dia buat taubat dekat diri dengan Allah, kita macammana? setiap kali kalau rasa nak tunjuk orang lain tak sempurna, dfikir balik. satu jari kita tunjuk, 3 jari patah balik.

kes ni 2 jari tunjuk kat orang, 3 jari tunjuk kita.
  kita kutuk orang, kita ni sempurna sangat kah.// /? kita kata padan muka kat orang, adakah perkara yang terjadi kat dia tu tak akan terjadi kat kita.?

kesimpulannya mudah. selalu kena sangka baik dan jangan mudah menghakimi seseorang itu. sedangkan pantai boleh berubah, nikan pula manusia. kita mesti nak peluang kedua dalam apa jua benda yang kita buat kan? jadi, da jadi hukum karma, hukum dunia, hukum Illahi.

'what you give, you will get back'

kalau nak orang beri kita peluang kedua, kita beri orang peluang kedua. tak gitu. kalau dah saling memberi, barulah masing-masing dapat menerima..

Thursday, June 23, 2011

hari ni hari apa???

salam
nak buat apa hari cuti ni? cangak lagi, tido la. dari pagi tadi aku tido sebab letih jugak la. baru kebah demam. then aku gerak ke tempat keja sebab ada internet yang laju la jugak. sekadar nak donlod driver lapy aku. da jahanam da suma. kendian termasukla dengan nak buat fformatting tool  untuk lappy aku. da takut sangat da aku ni, fobia oo. masa nak habis asasi ritu la, dengan assignment yang belungguk , lappy aku nak buat hal. jadi, disebabkan nak berpayung sebelum hujan, nak buat backup la pas ni. kalau jadi apa pun selamat. iye dok..

nak cerita ni, ada la seorang postman datang rumah hantaq surat cinta( cinta la sangat) kendian kena la isi apa sket. maklumla surat yang ada registration punya tu. kendian isi punya isi,, ada part yang kena isi tarikh hari ni. aku da blur da. bapa lama aku x tengok kalender. kalau dulu kerap jugak sebab buat tarikh untuk note lecture, kendian aku pun tanya brader postman tu. ni yang lawak ni. dia pun x ingat jugak. siap bukak henpon siap nak cari tarikh. nak lagi best, 'skang ni bulan bapa ek?' itu yang dia tanya aku. haha. lawak pun ada. skang ni semenjak da tak pegang buku ni, memang tak kisah lansung pasal tarikh. aku percaya yang ramai yang buat perangai begini. da macam tabiat da sumer. kalau tak ditanya pasal tarikh,
kena lekat memo pad kat belakang kepala da ni. baru nak ingat..
semua lupa.
patutla mak ayah dok ingatkan kita selalu apa benda sekali pun. memang lumrah manusia selalu lupa. asal rasa benda tu tak pentiing da, .mula la lupa. tapi aku terfikir,,,kalau tarikh pun aku bley lupa, apa benda lagi yang aku bley lupa??? apa benda lagi yang ramai orang akan lupa, yang orang rasa tak penting tapi benda tu sebenarnya amat penting...hmmm

Wednesday, June 15, 2011

da macam biskut

salam

kalau sebelum ni asyik cerita sal kerja, ni kira sambungan la. nak dipendekkan cerita, skang ni da hampir 3 bulan aku kerja kat tempat yang menambahkan ukir lilit pinggang aku. bila da tiga bulan dan dah tengah tahun ni, makanya ramaila yang da berhenti sebab nak sambung belajar. jadi biasa la. tinggal la aku yang lambat lagi nak masuk balik ni di sana. (ada ja lagi yang tak sambung lagi) tapi, seperti biasa, kalu nak guna ayat

                           *satu lari, sepuluh yang datang tau*(versi sarimah dalam 3abdul)

keluar ja sorang, makanya masuk la lagi yang lain dalam keluarga pizza hut ni menggantikan tempat. bila dah masuk ni, paham-paham saja la. orang baru, banyak la benda yang tak tahu. jadi mengajar la pulak. kekadang aku terfikir jugak la masa keja ni. apa sebenaqnya keja aku ni.

-memasak     = memang keja sebenar


  1. -membasuh   = aktiviti rutin kedai makan


-angkut barang = ok la. dah stok sampai kan.

-repair@modified pekakas = yang ni pun da mula nak pelik ni

-amik stock di tempat lain  = aku ni keja dalam dapur ka hantar order ni?
-buat promotion                 = sekali ja la. nasib baik x kerap..

aku rasa aku ja la yang memkirkan benda ni, rupanya ada lagi member lain yang fikir yang sama.tapi tak pa la. orang kata ni la =yang dipanggil pengalaman. banyak jugak la yang aku belajar selok belok memasak ni., kira dari tuli terus pasai masak, da reti..ha. apa pun, kalau yang tak bekerja ni, aku galakkan la bekerja. biaq nampak dunia sket . belajaq dari awal cara nak bekerja. tak la kekok nanti kan....




-

Thursday, June 9, 2011

alahai pekerja...

salam

kisahnya berlaku lama da. tak sempat nak update. bebaru ni kakak aku bertunang. makanya agak sibuk la sket menyiapkan rumah untuk terima rombongan meminang ni. sebab anak pompuan. kalau anak laki mana nak ada siapkan umah terima rombongan. lain dah bunyinya tu kalau laki pun ada kes tu. back to the story,  nak dijadikan cerita, masa nak kemas ruma tu, vacuum cleaner  tak dapat di kesan kemana hilangnya. mungkin main menyorok tak habus lagi kot. jadi mak ayah aku p la ke courts nak cari vacuum.