Sunday, August 21, 2011

kanak-kanak zaman millennium..

salam

ramadhan da sampai ke suku ketiga, dijauhkan dari azab kubur. insyaAllah kita sahut seruan dan rebut peluang yang dikurniakanNya ini.

ok,  back to the point,  apa yang nak kata adalah, pasai kanak-kanak zaman millennium ni. buat cara list la senang no.

#1

kanak-kanak zaman kita, petang-petang, mesti keluar rumah, jumpa kengkawan, main di luar. POLICE ENTRY, ULONG@GALAH PANJANG@ TUI,  ACI LIGAN DUDUK, TUJU KASUT, TAKRAW, BOLA SEPAK, ROUNDERS, MAIN AIR LONGKANG, WAU, MANDI HUJAN, DSB...


  tapi...
  kanak kanak sekarang, balik ja sekolah, terperap dalam rumah, MAIN XBOX@PS1/2/3, TENGOK MOVIE, FACEBOOK, TWITTER, dan sama waktu dengannya,  CHATTING, DSB.

                        nampak beza tu....

#2

kanak-kanak zaman kita, kalau dekat sekolah, masa nak balik, tunggu bas atau sesapa datang ambil, main LOMPAT TIKUS, TIANG-TIANG, TUDUNG TIN, PEPSI COLA, PIJAK KAKI(lupa nama apa, yang berdiri dalam bulatan, pijak kaki kawan tu)  , ICE WATER, senang cakap permainan yang berpeluh la.

tapi...

kanak kanak sekarang, habis ja sekolah, tak ada benda len da, terus pegang henpon, mesej apa segala,(sekolah boleh bawak henpon da ek sekarang)..

#3

kanak-kanak zaman kita, senang cakap,  BELEMOIH...(tak  kemas @ selekeh bagi yang tak faham)

tapi...


kanak-kanak zaman sekarang, baru darjah 4/5/6, tapi da macam budak U punya makeup..(tapi budak laki sama ja , banyak yang salah fesyen, pening) 


#4

kanak -kanak zaman kita, haha benda common, nampak sapa yang tua sikit ja,, otomatik, ABANG, KAK, PAKCIK, MAKCIK.. bahasakan diri  SAYA.

tapi...


kanak-kanak sekarang bedal sama ja. AKU. dengan x dak adabnya bercakap. (tak semua, tapi majoriti)

dan ada banyak lagi contoh yang lain yang rasa hampa pun nampak apa bezanya. bukan nak salahkan siapa, tapi ajak tengok la no, kalau yang matang, tak cuba bentuk balik adik-adik ni, bayangkan la masa depan macammana, kita yang akan tua kedepan, dan depa yang akan dewasa kedepan, macammana perilaku depa kat kita..No comments: