Thursday, July 19, 2012

relax, respect, respond?

salam

ha, penah dengaq dak pasai tajuk tu. yang dalam tv3 tengah maghrib tu. dulu ja, la ni tak tau ada lagi ka dak. tapi kita bukan nak cerita pasal rancangan tu, sebab kalau promosi kat sini pun bukan dapat bayaran. apa yang nak dicakapkan adalah berkenaan cara kita nak respon kepada dunia. nampak macam besaq, tapi sebenarnya ia adalah perkara kecil yang kalau tersilap langkah, boleh jadi besar.

macammana yang kata respon ni boleh membawa kepada benda yang besar? kita tengok beberapa perkara yang kalau tersalah laku dalam respon, boleh bawa padah.

#1 EMOSI

dalam nak memberi respon ni, selalunya orang akan terikut-ikut dengan keadaan emosi waktu tu. contoh yang paling jelas, kawan kita pecahkan barang kita, konpom-konpom kita melenting, marah, silap-silap ada yang maki hamun. betul tak?
ini yang dikatakan benda kecik boleh jadi besar. disebabkan kita terlalu ikutkan emosi kita, kita tengking, marahkan, maki hamun kawan kita sampai kawan tu terasa hati, dengan kita. apa kesannya? perhubungan menjadi renggang. nak jumpak pun jadi malu alah, segan, dan boleh jadi menyampah nak jumpa. kan da teruk tu. jadi, bila saja anda nak memberikan respon kepada sesuatu, kawal emosi, tenangkan diri tarik nafas dalam-dalam, istighfar, baru respon pada dia. rasionalnya, maki hamun macammana pun, barang pecah bukan boleh elok balik. setel elok-elok. tanya diam nak ganti balik ka, nk beli ganti ka nak bayar duit saja. lagi bagus, kita halalkan saja. benda ini semua qada dan qadar Allah.

#2 NATIJAH

berangkai dengan emosi tadi, jangan lupa, setiap respon yang kita buat, mestilah ada rasionalnya. barulah tak termakan diri nanti. macammana tu? kita amik kes yang sama, mungkin hampa boleh kawal emosi, tak marah, melenting maki hamun apa semua, tapi hampa tak ambil rasional atas respon hampa. contohnya, sebab dia pecahkan gelas kesayangan hampa, hampa pi saman dia, masuk mahkamah.ayat paling fofular adalah 'I SEE YOU IN COURT' . apa kesan dia? saya bukan jurusan undang-undang, tapi setau saya, benda ni kalau nak buat kes sebab pecha gelas sebijik ja, polis gelak ja tengok. sapa yang dapat malu? diri sendiri jugak. jadi, kalau dah boleh kawal emosi dalam memberi respon, jangan lupa, fikirkan tentang natijah diatas respon tu. fikir rasional supaya tidak merugikan diri.

#3 JANGAN TERBURU-BURU

kes yang sama, kalau kalut-kalut nak respon, tak mau amik masa nak tenangkan diri, bagi peluang untuk berbincang, mintak pendapat yang pakar tentang apa yang boleh dilakukan, buat cadangan penyelesaian awal dan kenal pasti kekurangan, rugi apa-apa ka? dak kan? kalau kalut nak bagi respon, terus nak selesai masalah gitu ja, macammana nak capai jalan penyelesaian yang paling baik? macam kes langgar belakang kereta la kan, moto hentam kereta, kalau bincang elok-elok, mintak pendapat orang yang pernah mengalami perkara ini, tahu cara macammana depa selesaikan, kan tak rugi. kalau kalut-kalut terus nak buat repot polis, tak ka tak pepasal kena saman pulak?

apa pun, dalam nak buat urusan apa sekali pun, tak kira la dalam memberi respon ka apa, yang penting, relax-kan diri, respect orang lain, dan respond dengan cara yang paling berhemah. benda boleh setel....No comments: